ضعف درسی ریاضی (علی جهکندی )

ساخت وبلاگ

گرد آوری داده ها ( شواهد 1 )

در این قسمت از تحقیق اطلاعاتی را که از طرق مختلف درباره ی مهدی به دست آورده ام را به طور خلاصه بیان می نمایم.

الف) مصاحبه با مهدی وپرسیدن سوال از وی به شرح زیر:

سوال

جواب

1

چه درسی را بیشتر دوست داری ؟

ورزش  و علوم تجربی

2

چقدر به آموختن ریاضی علاقه داری؟

فقط در حد نیاز(جمع و تفریق و ضرب و تقسیم )

3

آیا با کاربرد های ریاضی درزندگی آشنا هستی؟

زیاد نه

4

آیا تمرینات کتاب را خودت انجام می دهی ؟

در بعضی موارد از دفاتر پارسالی کمک می گیرم

5

در دوره ی ابتدایی آموزش چگونه بوده است؟

در روستای مرزی بوده ام و کلاس ها چند پایه بود

6

به طور کلی نظر ت در باره ی درس ریاضی چیست؟

درس بسیار سختی است و به نسبت بقیه ی دروس یادگیری آن سخت است و فقط یادگیری جمع و تفریق و ضرب و تقسیم مهم است که در زندگی ازآن استفاده می شود.

          ب) نظر سنجی از دانش آموزان کلاس

در این نظر سنجی 25 درصد دانش آموزان تکالیف را خودشان انجام می دادند و بقیه از بزرگترها و منابع دیگر برای حل تمرین استفاده می کردند. علاوه بر این 30در صد دانش آموزان آموختن ریاضی را واجب می دانستند و 50 درصد آنان در حد لزوم واجب می دانستند و بقیه نظری ممتنع داشتند.

ج) مطالعه ی پرونده ی تحصیلی مهدی و بررسی ومقایسه ی وضعیت تحصیلی وی باسنوات قبل

او در دروس دیگر نمرات بهتری نسبت به ریاضی داشت البته در دروس علوم اجتماعی نیز به نسبت افت داشت و به طور کلی در سنوات گذشته نیز همین وضع را داشته است.

د) برگزاری جلسه در زنگ تفریح با حضور مدیر و معاونین مدرسه

مدیر مدرسه وضعیت تحصیلی مهدی را به نسبت خوب توصیف کرد و از نظر ایشان مشکلات یادگیری مهدی به سنوات قبل که در مقطع ابتدایی بوده و از امکانات خوبی برخوردارنبوده است می داند.و نظر معاون آموزشی نیز در همین راستا بوده و اضافه می نمایند که مشکلات بیکاری جامعه نیز می تواند تاثیر گذار باشد ونظر معاون پرورشی این بود که حمایت خانواده و تحصیلات والدین در یادگیری درس پایه ی ریاضی و تعامل آنها با مدرسه کارساز خواهد بود.

ه) تماس تلفنی با دبیر محترم ریاضی سال گذشته ی وی

ایشان اظهار داشتند که مهدی از لحاظ اخلاقی خوب بود ولی علاقه ای به یادگیری درس نداشته است ولی در عین حال مشخص بود که در شب امتحان برای به دست آوردن نمره ی قبولی به نسبت خوب تلاش می نموده است.و اظهار داشته اند که در سال گذشته این موضوع را بر حسب وظیفه پیگیری کردم ولی متقاعد نمی شد.

و) گفتگو و نظر خواهی از بقیه ی دبیران شاغل در مدرسه در زنگ تفریح

دبیر محترم فارسی نظر خاصی نداشتند . دبیران محترم علوم تجربی و حرفه و فن اظهار نمودند که علاقه ی خاصی به علوم شهودی و مهارت آموزی دارد و به نظر ایشان وی در همین راستا اگر در رشته های فنی و حرفه ای یا کاردانش فعالیت کند موفق خواهد بود.

ی) گفتگو با پدر وی در حضور مدیر محترم آموزشگاه

با توجه به جلسه ای که تشکیل گردید پدر وی اظهار نمود که پسر بازی گوشی است و بیشتر وقت خود را باورزش می گذراندو تکالیف خودرا دیروقت می نویسد و ما هم فرصت چندانی نداریم که بیشتر مراقبش باشیم  و علاوه بر این سواد چندانی نداریم که کمکش کنیم و استطاعت مالی نیز نداریم که او را به کلاس های فوق برنامه بفرستیم و نظر ما این است که مدرک سیکل خود را بگیرد و سپس شغلی رایاد بگیرد تادر آینده مثل برادرش بیکار در خانه ننشیند.

تجزیه و تحلیل و تفسیر داده ها

 

اکنون در این قسمت از تحقیق به تجزیه و تحلیل اطلاعات و شواهد به دست آمده می پردازم :

الف) در نتیجه ی تفسیر این قسمت نتایج زیر حاصل می شود

مهدی دانش آموز نسبتا فعالی است و بیشتر علاقمند یادگیری دروسی است که به طور عینی در زندگی روزمره با آن سروکار دارد و آزمایش کردن را دوست دارد . مانند درس علوم که اطلاعات تجربی را آموزش می دهد و درس حرفه و فن که مهارت آموزی نیز دارد. علاوه بر این مهدی از کاربرد ریاضی در زندگی چیزی جز استفاده از چهار عمل اصلی نمی داند و یادگیری دیگر دروس را بیهوده می داند و همین خود عامل مهمی برای بی علاقگی وی می باشد . همچنین چون وی معمولاتکالیف را خودش انجام نمی دهد لذت آموختن ریاضی حس نمی کندو کاربرد آن را در زندگی نمی آموزد.البته این مشکل مقداری از جانب تالیف کتب امروزی ریاضی راهنمایی می باشد که به جنبه ی کاربردی آن کمتر توجه شده است وانشائ ا... بااجرای سند تحول ای مشکل حل خواهد شد.علاوه براین مهدی در دوران ابتدایی در یک روستای دورتر تحصیل می کرده است که در آنجا با توجه به آمار پایین دانش آموزان کلاس ها با یک معلم معمولا تازه استخدام و چند پایه بوده است و این خود عامل مهمی در جهت ضعف درسی ریاضی است . چون ریاضی درسی است که باید از پایه قوی باشد در غیر این صورت مشکلات یادگیری در آینده زیاد خواهد بود و این به این دلیل است که مطالب ریاضی زنجیروار به هم متصل هستند واگر دانش آموز مفهوم درسی را به خوبی یاد نگیرد قطعا در سنوات بعد دچار افت تحصیلی خواهد شد. 

ب) از تفسیر این قسمت نتیجه می شود که اکثر دانش آموزان کلاس با کاربرد ریاضی در زندگی آشنایی چندانی ندارند چون روش درست اندیشیدن را به خوبی در حل مسائل ریاضی یاد نگرفته اند اغلب به دنبال یافتن راه حل ساده سراغ منابع مختلف (گام به گام یا دفاتر سنوات گذشته و... ) می روندو غافل از این هستند که این تاثیرات منفی در یادگیری ریاضیات دارد.

علاوه بر این با توجه به اطلاعات به دست آمده مشخص می گردد که والدین مهدی در جهت هدایت او کوشش چندانی نداشته اند و باعث بر انگیخته شدن انگیزه ی وی نشده اند و این مقداری به دلیل بیکاری فرزند بزرگ شان پس از فراقت از تحصیل بوده است و به همین دلیل تمایل دارند که از همین ابتدا او را وارد بازار کار کنند که البته این به دلیل عدم آگاهی والدین از مهارت آموزی در مراکز آموزشی (هنرستان فنی و حرفه ای یا کارو دانش ) به همراه کسب علم و دانش است.

بنابراین عمده ترین عوامل ضعف درسی ریاضی مهدی به شرح زیر است:

1- عدم آشنایی با کاربرد ریاضی در زندگی

2- عدم یادگیری خوب و مطلوب مطالب درسی ریاضی درمقطع ابتدایی باتوجه به کلاس های چندپایه و کمبودزمان آموزش

3- عدم وجود دبیر تخصصی در دوران ابتدایی

4- عوامل محیطی و اجتماعی

5- تکیه بر کتب کمک درسی در حل تمارین

6- استفاده ازروش های نامناسب تدریس ریاضی ( مثل سخنرانی)

7- کمبود زمان آموزش و یادگیری

8- استفاده از مطالب محض و غیر کاربردی در تالیف کتب امروزی وعدم پیوند مباحث درسی با زندگی انسان

 

برای منسجم کردن مطالب فوق آنها را می توان در نمودار استخوان ماهی قرار داد

اقدام پژوهی...
ما را در سایت اقدام پژوهی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : دانشجویان رشته ریاضی tarahi بازدید : 1591 تاريخ : دوشنبه 9 ارديبهشت 1392 ساعت: 15:19